v15.7.4 (17-07-15) - Προσθήκη των νέων συντελεστών Φ.Π.Α. που τίθενται σε ισχύ την 20η Ιουλίου 2015

Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει ήδη διαθέσιμη η έκδοση 15.7.4 των προγραμμάτων Λογιστικής.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που περιέχονται στη νέα έκδοση είναι οι εξής:

A. ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Φ.Π.Α.

Με την νέα έκδοση της εφαρμογής, πραγματοποιείται η προσθήκη των νέων συντελεστών Φ.Π.Α που τίθενται σε ισχύ την 20η Ιουλίου 2015 σύμφωνα με το Ν.4334/2015. Με την διαδικασία της αναβάθμισης ενημερώνονται αυτόματα όλες οι εταιρείες που υπάρχουν στην βάση δεδομένων με τους νέους λογαριασμούς, χωρίς να χρειάζεται η παραμικρή ενέργεια από τον χρήστη.

Χρήσιμες Πληροφορίες σχετικά με την ενημέρωση των νέων συντελεστών:

  1. Η διαδικασία δημιουργίας νέων λογαριασμών αφορά τον έλεγχο και τη δημιουργία πολλών εγγραφών στη βάση δεδομένων και ως εκ τούτου θα διαρκέσει λίγα ή αρκετά λεπτά για την ολοκλήρωσή της, ανάλογα με το πλήθος των εταιρειών και το μέγεθος των λογιστικών τους σχεδίων.
  2. Τα υπάρχοντα δεδομένα δε μεταβάλλονται κατά κανένα τρόπο, καθώς η μοναδική μεταβολή που θα επέλθει στις εταιρείες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναβάθμισης, είναι η προσθήκη των νέων λογαριασμών
  3. Οι νέοι λογαριασμοί θα δημιουργηθούν με την ακόλουθη κωδικοποίηση ανά συντελεστή ΦΠΑ: 

    % ΦΠΑ  Τελευταία 2 ψηφία λογ/σμού 
    4% ... 22
    6% ... 25
  4. Η αυτόματη δημιουργία των νέων λογαριασμών πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει ήδη δημιουργηθεί λογαριασμός με κωδικό όμοιο με τον λογαριασμό που περιέχει τον νέο συντελεστή ΦΠΑ. Στην περίπτωση που ο κωδικός του νέου λογαριασμού που πρόκειται να εισαχθεί υπάρχει ήδη στην εταιρεία, τότε ο λογαριασμός που έχετε ήδη δημιουργήσει θα παραμείνει ανέπαφος και η εισαγωγή του νέου λογαριασμού δεν θα πραγματοποιηθεί.
  5. Οι νέοι λογαριασμοί θα δημιουργηθούν μόνο στις εταιρείες των οποίων το Λ/Σ είναι παραμετροποιημένο σύμφωνα με τις πρότυπες εταιρείες της Epsilon Net (π.χ. λογαριασμοί με 6,5% και λήγουν σε 35). Για τους λογαριασμούς που αναπτύχθηκαν από τον χρήστη (και δεν είναι παραμετροποιημένοι σύμφωνα με το πρότυπο λογιστικό σχέδιο) δε θα δημιουργηθούν νέοι με τους νέους συντελεστές (βλέπε σχετική οδηγία παρακάτω).
  6. Για την σωστή και αποτελεσματική μελλοντική ενημέρωση της παραμετροποίησης των νέων λογαριασμών (π.χ. πεδία ενημέρωσης περιοδικής ΦΠΑ/εντύπου Ε3 κλπ), προτείνεται οι νέοι λογαριασμοί να μη μεταβληθούν ως προς τον κωδικό τους. Μία τέτοια ενέργεια θα σήμαινε ότι οποιαδήποτε ενημέρωση προκύψει από αλλαγές στα έντυπα περιοδικής ΦΠΑ, δε θα μπορεί να καλυφθεί με αυτόματο τρόπο και ο χρήστης θα πρέπει να ενημερώσει τα Λ/Σ του χειροκίνητα.

Εκτύπωση  «Αναφοράς Λογαριασμών που δεν δημιουργήθηκαν».

Με στόχο την διευκόλυνση του ελέγχου για λογαριασμούς που περιέχουν τους νέους συντελεστές ΦΠΑ και οι οποίοι δεν δημιουργήθηκαν στο λογιστικό σχέδιο της κάθε εταιρείας κατά την διαδικασία αναβάθμισης της εφαρμογής, στην ήδη υπάρχουσα εκτύπωση «Αναφορά λογαριασμών που δεν δημιουργήθηκαν», εμφανίζονται οι λογαριασμοί που εντοπίστηκαν ανά εταιρεία και εμπόδισαν την εισαγωγή ορισμένων λογαριασμών με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ.

Τέλος, στην περίπτωση που βρεθούν επιπλέον λογαριασμοί σε κάθε εταιρεία οι οποίοι έχουν ποσοστό ΦΠΑ που δεν θα ισχύσει από την 20 Ιουλίου και έπειτα (π.χ. 6,5%), οι λογαριασμοί αυτοί δεν πρόκειται να μεταβληθούν ή να δημιουργηθούν νέοι λογαριασμοί με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ. Για τους λογαριασμούς αυτούς θα πρέπει να δημιουργήσετε τους νέους με τα νέα ποσοστά ΦΠΑ .  Για τον εντοπισμό των λογαριασμών αυτών, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  1. Από το βασικό μενού της εφαρμογής  «Λογαριασμοί» επιλέγετε «Αντιγραφή πεδίων».
  2. Στην φόρμα «Αντιγραφή Πεδίων Λογαριασμών» που θα εμφανιστεί, τσεκάρετε «Λογαριασμοί» και την πρότυπη Εταιρεία της Epsilon Net. Στην συνέχεια από τον υποπίνακα «Πεδία» τσεκάρετε «Ποσοστό Φπα», επιλέγετε το checkbox «Εκτύπωση Λογαριασμών που δεν μεταβλήθηκαν» στο κάτω μέρος της φόρμας και στην συνέχεια επιλέγετε «ΟΚ».
  3. Στην προεπισκόπηση της εκτύπωσης που εμφανίζεται στην οθόνη σας, παρουσιάζονται όλοι οι λογαριασμοί οι οποίοι υπάρχουν στην εταιρεία και για τους οποίους δεν έχουν δημιουργηθεί αυτόματα λογαριασμοί με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ.

Προσθήκη νέων συντελεστών ΦΠΑ στα εξειδικευμένα υποσυστήματα της εφαρμογής και τις πρότυπες εταιρείες της Epsilon Net

Προστέθηκαν στα διάφορα υποσυστήματα της εφαρμογής, στα οποία είναι απαραίτητη η καταχώρηση συντελεστών ΦΠΑ, τα νέα ποσοστά. Συγκεκριμένα, η παραπάνω προσθήκη πραγματοποιήθηκε στα παρακάτω υποσυστήματα:

  1. Ταξιδιωτικά Πρακτορεία. Προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα ποσοστά της φόρμας «Εκκαθάρισης Χρήσης» τουριστικών πακέτων, τα νέα ποσοστά ΦΠΑ σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές.
  2. Ειδικό Καθεστώς 39Β. Προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες παραμέτρους του Ειδικού Καθεστώτος των πρότυπων εταιριών της Epsilon οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ. Μέσω της «Αντιγραφής από Εταιρία» αντιγράφονται άμεσα, εύκολα και γρήγορα όλοι οι παράμετροι που λείπουν.

Επίσης ενσωματώθηκαν σε όλες τις πρότυπες εταιρείες της Epsilon Net οι απαραίτητες αλλαγές, έτσι ώστε να μπορείτε πλέον να δημιουργήσετε νέες εταιρείες οι οποίες θα είναι πλήρως παραμετροποιημένες σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ. Από τις πρότυπες εταιρείες μπορείτε να αντιγράψετε πλέον στις εταιρείες που δημιουργείτε, το λογιστικό σχέδιο με τους λογαριασμούς που περιέχουν τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους συντελεστές και την ανάλυση που επιθυμείτε καθώς και τις στήλες του Βιβλίου Εσόδων-Εξόδων οι οποίες θα περιέχουν τα νέα ποσοστά ΦΠΑ.

 

Β. ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΝΕΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Στην νέα έκδοση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες μεταβολές στο εργαλείο αυτόματης δημιουργίας στηλών βιβλίου και σύνδεσης των νέων λογαριασμών με ΦΠΑ με στήλες του Βιβλίου Εσόδων/Εξόδων.

Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν αφορούν:

  1. Τις καταλήξεις των κωδικών λογαριασμών που προτείνονται για την αντιστοίχιση παλιών και νέων λογαριασμών. Η αντιστοίχιση των καταλήξεων των λογαριασμών αποτελεί απαραίτητο κανόνα για την εκτέλεση της διαδικασίας σύνδεσης των νέων λογαριασμών με υπάρχουσες ή νέες στήλες. Συγκεκριμένα η αντιστοίχιση των καταλήξεων που προτείνεται είναι: 

     Παλιός Λογαριασμός Νέος Λογαριασμός 
     ... 35  ... 25
     ... 32  ... 22

     

  2. Την περιγραφή της στήλης Βιβλίου Εσόδων Εξόδων που θα καταχωρηθεί  στις νέες στήλες που θα δημιουργηθούν, καθώς και το λεκτικό της περιγραφής των παλιών στηλών που πρόκειται να αντικαταστήσει.  Συγκεκριμένα η αντιστοίχιση που προτείνεται για είναι:

     Προηγούμενο Λεκτικό Νέο Λεκτικό 
     6,5
     5

 

Οι δυνατότητες του μοναδικού αυτού εργαλείου είναι διαθέσιμες και μπορείτε τις να χρησιμοποιήσετε στην επιλογή που βρίσκεται από το βασικό μενού της εφαρμογής «Βιβλία - Έλεγχος» - «Παράμετροι» - «Αυτόματη δημιουργία νέων Στηλών Βιβλίου»

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαλείο, καθώς και για οδηγίες χρήσης πατήστε εδώ.