To Epsilon Smart διασφαλίζει την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και την ηλεκτρονική έκδοση αποδείξεων λιανικής, χωρίς την απαραίτητη χρήση ταμειακών και φορολογικών μηχανισμών

Νίκος Παπαγιάννης | economistas.gr | Νοέμβριος 2021

1. Πολλοί ακούνε για τα ηλεκτρονικά βιβλία, αλλά λίγοι αντιλαμβάνονται την επανάσταση που έρχεται. Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια τι είναι το myDATA;

Συνοπτικά και απλά, τα ηλεκτρονικά βιβλία ή αλλιώς myDATA αποτελούν την έναρξη μιας νέας ψηφιακής εποχής και αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπές οντότητες που τηρούν Λογιστικά Αρχεία κατά τα ΕΛΠ (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα). Η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η οποία πλέον τίθεται σε πλήρη εφαρμογή μέσα από την πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» της ψηφιακής εποχής, που ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τις επιχειρήσεις. Τα οφέλη που απορρέουν γι’ αυτές είναι τόσο άμεσα, στην καθημερινή τους λειτουργία, όσο και μακροπρόθεσμα, στην βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους και των συναλλαγών τους με πελάτες και προμηθευτές. Στην πράξη, η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας αποστέλλει ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε. τα τιμολόγια και τις αποδείξεις του, τηρώντας στο myDATA τα φορολογικά ηλεκτρονικά βιβλία του και παρέχοντας μέσω αυτών την ευχέρεια στη φορολογική διοίκηση να ελέγχει και να διασταυρώνει αυτόματα τα δικά του τιμολόγια που εξέδωσε και έλαβαν οι πελάτες του, αλλά και τα τιμολόγια που παρέλαβε ο ίδιος και εξέδωσαν οι προμηθευτές του.

2. Πώς λειτουργεί, λοιπόν, η ηλεκτρονική τιμολόγηση; Ποια η διαφορά της από τα ηλεκτρονικά βιβλία;

Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια είναι ένας τρόπος διαβίβασης των στοιχείων των παραστατικών στα ηλεκτρονικά βιβλία. Κομβικό ρόλο στην υλοποίηση και εδραίωση αυτής της διαδικασίας ως μοχλού ανάπτυξης στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων διαδραματίζουν οι Πιστοποιημένοι Πάροχοι Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, ειδικά για τις επιχειρήσεις εκείνες που είτε δεν είναι μηχανογραφικά έτοιμες, είτε επιδιώκουν πλήρη αυτοματοποίηση και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση της έκδοσης και διαβίβασης στην πλατφόρμα myDΑΤΑ των ηλεκτρονικών τιμολογίων τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας εκ των πρώτων πιστοποιημένων παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι η Epsilon Net, απαντώντας στην αγορά με το Epsilon Digital, καθώς και με το Epsilon Smart, web Λύση ηλεκτρονικής τιμολόγησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ή οποία μάλιστα έχει το τεράστιο πλεονέκτημα να ενημερώνει αυτόματα το σύνολο των λογιστών των επιχειρήσεων καθώς αξίζει να σημειώσουμε ότι πάνω από το 80% των λογιστών της χώρας χρησιμοποιούν εφαρμογές του ομίλου Epsilon Net και αυτή η σύνδεση αυτοματοποιεί την επικοινωνία. Παράλληλα προσφέρει άμεση οικονομική ενημέρωση ενώ η χρήση της γίνεται από παντού (pc, laptop, tablet, smartphone)

3. Πέρα από τις μεγάλες επιχειρήσεις, η υποχρέωση αυτή αφορά και στους “μικρούς” της αγοράς; Μπορεί να ανταποκριθεί μια ατομική επιχείρηση; Τι πρέπει να κάνει;

Ναι είναι απόλυτα σαφές ότι κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους, άρα και η ατομική επιχείρηση, είναι υπόχρεη να διαβιβάζει όλα τα παραστατικά που εκδίδει (χονδρική, λιανική, προς επιχείρηση ή ιδιώτη στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό). Ο Όμιλος Epsilon Net, αναγνωρίζοντας εγκαίρως τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, παρέχει τη web λύση ηλεκτρονικής τιμολόγησης και εμπορικής παρακολούθησης, Epsilon Smart, που έχει γνωρίσει τεράστια αποδοχή με δεκάδες χιλιάδες εγκαταστάσεις βοηθώντας τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, από την οργάνωση των καθημερινών τους εργασιών, την εύκολη εκπλήρωση των υποχρεώσεων των Ηλεκτρονικών Βιβλίων και την online διασύνδεση με το λογιστή τους. Η εφαρμογή διασφαλίζει την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων αλλά και την ηλεκτρονική έκδοση αποδείξεων λιανικής, χωρίς την απαραίτητη χρήση ταμειακών και φορολογικών μηχανισμών, προωθώντας τες αυτόματα στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

4. Το myDATA αφορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες ακόμα κι αν δεν είναι υπόχρεοι εγκατάστασης ταμειακής μηχανής, καθώς και σε μισθωτούς με παράλληλα απασχόληση ή αλλιώς «μπλοκάκηδες»;

Ναι, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το myDATA τους αφορά όλους. Τόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και αν δεν είναι υπόχρεοι εγκατάστασης ταμειακής μηχανής όσο και όσους κόβουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών. Ειδικότερα, ο Όμιλος Epsilon Net απαντώντας στις ιδιαίτερες ανάγκες των ελεύθερων επαγγελματιών πολλαπλών κλάδων, έχει ήδη αναπτύξει καθετοποιημένες εκδόσεις του Epsilon Smart που απευθύνονται σε διαφορετικούς κλάδους επαγγελματιών, πανελλαδικά, όπως: Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Δικαστικούς Επιμελητές (περιλαμβάνοντας Διαχείριση παρακρατήσεων & γραμματίων προείσπραξης), σε Ιατρούς και όλους τους επαγγελματίες στον κλάδο της υγείας (περιλαμβάνοντας Ιστορικό ασθενή), σε Αρχιτέκτονες, Τοπογράφους, Μηχανικούς οποιουδήποτε τομέα (περιλαμβάνοντας Διαχείριση έργων), σε καταλύματα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας (περιλαμβάνοντας Πλάνο δωματίων & Φόρος διαμονής) και Ιδιοκτήτες Μικρών Εταιριών Μεταφορών και Μετακομίσεων, προσβλέποντας στην ανάπτυξη εκδόσεων για ακόμη περισσότερους κλάδους στο άμεσο μέλλον.

5. Ποιες είναι οι κυρώσεις για όσους δεν εφαρμόσουν το νέο καθεστώς;

Για την τρέχουσα περίοδο δεν προβλέπονται κυρώσεις, Η ΑΑΔΕ αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο σχετικά με τις κυρώσεις που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα.

Δείτε επίσης

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Η παράταση και οι αλλαγές που φέρνει το Υπουργείο - 5 SOS, 3 βήματα και 2 εργαλεία για την διασφάλιση του εργοδότη!

Ξεκίνησε επίσημα, αλλά πιλοτικά την 1η Ιανουαρίου 2024 η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και στις βιομηχανίες.

Διαβάστε περισσότερα

PYLON Hybrid: O Gamechanger των μεγάλων επιχειρήσεων!

Industry | Μάρτιος 2024

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Βιομηχανίες & Λιανεμπόριο τρέχουν να προλάβουν εν μέσω άγχους, αποριών και γκρίνιας!

Βασίλης Πρασσάς | zougla.gr | Φεβρουάριος 2024

Διαβάστε περισσότερα