v16.7.0.0 (26-07-16) - Αύξηση των ποσοστών των εισφορών του Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (πρώην Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ) και ενσωμάτωση νέων δυνατοτήτων, εκτυπώσεων, αυτοματισμών κλπ.

Αφορά τα προϊόντα

PYLON HRM

Σας ενημερώνουμε, ότι υπάρχει ήδη διαθέσιμη η νέα έκδοση (ver. 16.7.0.0.) του προγράμματος Pylon HRM, η οποία συνοπτικά περιλαμβάνει όλες τις ακόλουθες αλλαγές:

Α. ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

1.    Αύξηση των ποσοστών των εισφορών του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (πρώην Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ) σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ταμείου
. Συγκεκριμένα
•    Για ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ (ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ, ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
Από 01/06/2016, τα ποσοστά της εισφοράς στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης αλλάζουν από 2% εισφορά ασφαλισμένου και 2% εισφορά εργοδότη σε 3,5% εισφορά ασφαλισμένου και 3,5% εισφορά εργοδότη.
•    ΓΙΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ (ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΟΙ, ΔΕΛΤΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
Από 01/06/2016, τα ποσοστά της εισφοράς στον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης αλλάζουν από 4% σε 7%.

2.    Δημιουργία νέας παραμέτρου εταιριών "Αυτόματος επιμερισμός ημερών Ασθενείας"
. Πιο αναλυτικά, με την επιλογή της νέας παραμέτρου δίπλα στα πεδία των ημερομηνιών (Από - Έως) των ασθενειών εμφανίζεται ένα button υπολογισμού. Μέσω αυτού, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη μετά την συμπλήρωση των ημερομηνιών (Από - Έως) ασθενείας πατώντας το button να εισάγονται αυτόματα οι ημέρες ασθενείας στα αντίστοιχα πεδία <=3 ημερών και > 3 ημερών σύμφωνα με τους κάτωθι κανόνες, ενώ το υπερβάλλον του δικαιώματος χρονικό διάστημα της ασθένειας εισάγεται ως άδεια στον τύπο «Ασθένεια χωρίς ασφαλιστικά». Οι γενικοί κανόνες επιμερισμού του διαστήματος ασθενείας είναι οι εξής:
•    Οποιοδήποτε διάστημα μικρότερο ή ίσο των 3 ημερών εισάγεται στο πεδίο <= 3 ημερών
•    Οποιοδήποτε διάστημα μεγαλύτερο των 3 ημερών οι 3 πρώτες ημερολογιακές ημέρες εισάγονται στο πεδίο <=3 ημερών και οι υπόλοιπες στο πεδίο >3 ημερών.
Πιο αναλυτικά για εργαζόμενο έμμισθο με πλήρη απασχόληση οι ημέρες που λαμβάνονται υπόψη για την απεικόνιση είναι από Δευτέρα έως Σάββατο για πενθήμερο/εξαήμερο με μέγιστο δικαίωμα τις 25 ημέρες για την περίοδο.
Για εργαζόμενο ημερομίσθιο και ωρομίσθιο με πλήρη απασχόληση οι ημέρες που λαμβάνονται υπόψη για την απεικόνιση είναι από Δευτέρα έως Σάββατο για πενθήμερο/εξαήμερο με μέγιστο δικαίωμα τα ασφαλιστικά της περιόδου πχ. 26.
Για εργαζόμενο έμμισθο, ημερομίσθιο και ωρομίσθιο μερικής καθημερινής 5ήμερης απασχόλησης και άνοιγμα της περιόδου με ασφαλιστικές ημέρες μικρότερες των 25 ημερών λαμβάνονται υπόψη οι ημέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή με μέγιστο δικαίωμα τις ασφαλιστικές ημέρες κάθε περιόδου. Ενώ για άνοιγμα με 25 ασφαλιστικές ημέρες, λαμβάνονται υπόψη οι ημέρες από Δευτέρα έως Σάββατο (όπως της πλήρης) και μέγιστο δικαίωμα τις 25 ημέρες για την περίοδο.
Για εργαζόμενο έμμισθο, ημερομίσθιο και ωρομίσθιο μερικής καθημερινής 6ήμερης απασχόλησης λαμβάνονται υπόψη οι ημέρες από Δευτέρα έως Σάββατο με μέγιστο δικαίωμα τα 25 ασφαλιστικά.
Στην αυτόματο επιμερισμό δεν καλύπτονται οι περιπτώσεις εργαζομένων μερικής απασχόλησης Μη καθημερινής εργασίας.

3.    Ενσωμάτωση νέας εκτύπωσης «Κατάσταση κατηγοριών Οντοτήτων». Πιο αναλυτικά, στο menu / Εκτυπώσεις / Λοιπές ενσωματώθηκε η παραπάνω νέα εκτύπωση που σύμφωνα με την Λογιστική οδηγία εφαρμογής του Ν.4308/2014 "Ελληνικά λογιστικά πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις" Κεφάλαιο 1 Άρθρο 2 γίνεται αναφορά στις Κατηγορίες οντοτήτων και στον υπολογισμό του μέσου όρου προσωπικού. Η φόρμα επιλογών της εκτύπωσης δίνει την δυνατότητα επιλογής ανά εταιρία και χρήση.  Για κάθε κατηγορία εργαζόμενων παράγεται σε συγκεντρωτική και αναλυτική (ανά εργαζόμενο) εκτύπωση ο μέσος όρος προσωπικού σύμφωνα με τους αναγραφόμενους βάσει νόμου τύπους υπολογισμού.

4.    Νέα δυνατότητα αντιστοίχισης των τύπων αποδοχών στις παραμέτρους εξαγωγής του αρχείου εισφορών ΤΣΜΕΔΕ. Πιο αναλυτικά, κατά την διαδικασία εξαγωγής του αρχείου εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, στην φόρμα των παραμέτρων ενσωματώθηκε ένα νέο tab που λέγεται «Αντιστοίχιση Κωδικών». Το tab χωρίζεται σε δύο στήλες. Στην 1η εμφανίζονται όλοι οι τύποι αποδοχών σύμφωνα με την γραμμογράφηση του αρχείου ενώ στην 2η στήλη δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να εισάγει το νέο τύπο αποδοχών που επιθυμεί να εμφανιστεί στο αρχείο.

5.    Νέα δυνατότητα υπολογισμού «Εργατών γης όπου αμείβονται με εργόσημο»
. Πιο αναλυτικά, ο χρήστης προκειμένου να πραγματοποιήσει τον παραπάνω υπολογισμό θα πρέπει στην καρτέλα να εισάγει τα κάτωθι:
•    Στο tab Εργασιακά στο πεδίο «Τύπος Εργαζομένου» θα πρέπει να επιλέξει την τιμή «Απασχολούμενοι με Εργόσημο».
•    Στο tab Ασφαλιστικά στο πεδίο «Ομάδα ταμείου» θα πρέπει να επιλέξει την τιμή «Ασφάλιση Εργοσήμου ΟΓΑ».
•    Στην καρτέλα της περιόδου, στο tab εργόσημο στην στήλη είδος θα πρέπει να επιλέξει την τιμή «ΟΓΑ - Εργάτες Γης» και να εισάγει την Ονομαστική Αξία Εργοσήμου. Η εφαρμογή αυτόματα θα υπολογίσει τις Ασφαλιστικές Εισφορές, το Καθαρό Ποσό Αμοιβής και τις Κρατήσεις Εργαζομένου.
•    Τέλος, ο χρήστης θα πρέπει να κάνει υπολογισμό μισθοδοσίας
Τα αποτελέσματα του υπολογισμού αναφορικά με το εργόσημο ο χρήστης μπορεί να τα δει μέσω της εκτύπωσης «Κατάσταση Εργοσήμου» από menu Εκτυπώσεις / Λοιπές / Κατάσταση Εργοσήμου.

6.    Βελτιστοποίηση της εκτύπωσης «Απόδειξη Πληρωμής» με την ενσωμάτωση νέων παραμέτρων «Επιλογές Αποστολής Email» και «Απόκρυψη ημερών ασφάλισης για ΑΠΔ». Πιο αναλυτικά, στην φόρμα εκτύπωσης της Απόδειξης Πληρωμής από menu Εκτυπώσεις / Λογιστικές / Απόδειξη πληρωμής, στο tab Παράμετροι Εκτύπωσης ενσωματώθηκε η παράμετρος «Επιλογές Αποστολής Email». Με την επιλογή της συγκεκριμένης παραμέτρου δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να αποστέλλει email σε κάθε εργαζόμενο ατομικά ή μαζικά σε όσους εργαζόμενους επιλέξει (όπως γινόταν ως τώρα). Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη επιπλέον να στείλει τις αποδείξεις πληρωμής των επιλεγμένων εργαζομένων σε email που μπορεί να το ορίσει στην φόρμα που του ανοίγεται την στιγμή της αποστολής.
Τέλος στο tab Επιπλέον Φίλτρα / Παράμετροι ενσωματώθηκε η 2η παράμετρος για την δυνατότητα απόκρυψης των ημερών ασφάλισης για ΑΠΔ.

7.    Ενσωμάτωση νέων δικαιωμάτων στην Διαχείριση Χρηστών στην ενότητα της Ωρομέτρησης
. Πιο αναλυτικά, στην διαχείριση χρηστών στις εκτυπώσεις της ωρομέτρησης ενσωματώθηκε το δικαίωμα «Επιλογές Μεταφοράς στην κατάσταση κατανομής ωρών» μέσω του οποίου ορίζεται αν θα είναι ορατό ή όχι το tab «Επιλογές Μεταφοράς» στην φόρμα επιλογών της εκτύπωσης «Κατάσταση Κατανομής Ωρών». Επιπλέον ενσωματώθηκε το δικαίωμα «Μεταφορά δεδομένων στην περίοδο» μέσω του οποίου ορίζεται αν θα είναι ορατό ή όχι το button «Μεταφορά στην περίοδο» στην φόρμα υπολογισμού της Ωρομέτρησης.


Β. ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

1.    Δημιουργία νέου πεδίου "Απασχολούμενοι" για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Προσωπικού των Ο.Τ.Α.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΠΚ 9/1-8-2014 στον εργαζόμενο που έχει την σύμβαση της ΠΟΕ ΟΤΑ και ανάλογα με τον τύπο απασχόλησης του, χορηγείται 5 ημέρες ή 3 ημέρες επιπλέον κανονικής άδειας με την συμπλήρωση ενός (1) έτους ή πέντε (5) ετών απασχόλησης αντίστοιχα. Στην καρτέλα του Εργαζόμενου στο tab Εργασιακά, στο tab Δημόσιο δημιουργήθηκε ένα group με το λεκτικό "Προσαύξηση Καν. Αδείας" και μέσα περιλαμβάνει ένα πεδίο που λέγεται "Απασχολούμενοι" με τις κάτωθι προς επιλογή τιμές:
•    Στις χωματερές
•    Στην αποκομιδή απορριμάτων
•    Στην ταφή και εκταφή νεκρών
•    Στην ασφαλτόστρωση
•    Στην αποχέτευση
•    Στα αφοδευτήρια
•    Στα συνεργεία συντήρησης αυτοκινήτων απορριμάτων
•    Σε οικοδομικές εργασίες
•    Ως εργάτες ύδρευσης
•    Ως υδραυλικοί γενικά
•    Ως εργάτες κήπων
•    Ως εναερίτες ηλεκτρολόγοι
•    Ως ψυκτικοί
Για τους εργαζόμενους με επιλογή στις χωματερές  μετά την συμπλήρωση 1 έτους απασχόλησης χορηγείται 5 μέρες επί πλέον κανονική άδεια το χρόνο.
Για τους υπόλοιπους (όλες τις υπόλοιπες επιλογές) μετά την συμπλήρωση 5 ετών απασχόλησης χορηγείται 3 μέρες επί πλέον κανονική άδεια το χρόνο.
Για παράδειγμα εργαζόμενος με ημερομηνία πρόσληψης 1/3/2015 μετά την συμπλήρωση του 1 έτους εργασίας δηλαδή μετά την 1/3/2016 που ως δικαίωμα έχει 21 ημέρες κανονικής αδείας εφόσον απασχολείται στις χωματερές θα δικαιούται 26 ημέρες.


Γ. ΕΝΟΤΗΤΑ: ΩΡΟΜΕΤΡΗΣΗ

1.    Νέα δυνατότητα υπολογισμού των ασφαλιστικών ημερών και των κανονικών ωρών στην Ωρομέτρηση. Πιο αναλυτικά, προστέθηκε η επιλογή "Υπολογισμός βάσει ωραρίου" στην ενότητα Υπολογισμός Ασφαλιστικών στο tab Παράμετροι Υπολογισμού στο menu Ωρομέτρηση / Οργάνωση / Ωρομέτρηση. Με τη συγκεκριμένη επιλογή, οι Εργάσιμες μέρες της περιόδου για τον εργαζόμενο είναι οι μέρες όπου υπάρχει ανάθεση ωραρίου και δεν υπάρχει ανάθεση Ρεπό. Για παράδειγμα, εργαζόμενος έμμισθος πλήρης απασχόλησης για το Μήνα Ιούλιο έχει Ρεπό κάθε Δευτέρα και Τρίτη τότε οι εργάσιμες για τη συγκεκριμένη περίοδο θα είναι 23 (Βλέπε Εικόνα).
 
Ο υπολογισμός των κανονικών ωρών για τους Έμμισθους Πλήρης Απασχόλησης πραγματοποιείται με τον κανόνα (166,667 / Εργάσιμες Περιόδου * Ώρες ανά μέρα)  * Σύνολο ωρών πραγματοποιηθέντων περιόδου, όπου Ώρες ανά ημέρα είναι 8 για πενθήμερη απασχόληση και 6,67 για εξαήμερη απασχόληση. Για τους ημερομίσθιους, ωρομισθίους και την μερική απασχόληση ο υπολογισμός κανονικών ωρών είναι ίσον με τις πραγματοποιηθέντες ώρες.

2.    Νέα δυνατότητα αποκλεισμού εγγραφών που έχουν ήδη μεταφερθεί από τον καρταναγνώστη στο εργαλείο Εισαγωγής Δεδομένων Ωραρίων για την αποφυγή εισαγωγής διπλοεγγραφών στο εργαλείο. Πιο αναλυτικά, στη φόρμα της Κεντρικής Παραμετροποίησης από menu Ωρομέτρηση / Παράμετροι / Κεντρική Παραμετροποίηση στο tab Λοιπές  προστέθηκε η παράμετρος «Αποκλεισμός ήδη μεταφερόμενων εγγραφών από τον ΙΟ». Με την επιλογή αυτής της παραμέτρου γίνεται αποκλεισμός των κινήσεων των εργαζομένων που έχουν εισαχθεί στη φόρμα του εργαλείου "Εισαγωγή Δεδομένων Ωραρίου". Στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να ξανά εισάγει κινήσεις, στο εργαλείο, που ήδη έχουν μεταφερθεί από τον καρταναγνώστη, δύναται να πραγματοποιήσει Επαναφορά των εγγραφών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την αντίστοιχη επιλογή «Επαναφορά αποκλεισμένων εγγραφών από τον ΙΟ» που βρίσκεται στο menu Παράμετροι / Κεντρική Παραμετροποίηση στο tab Λοιπές ορίζοντας το χρονικό διάστημα από – έως που επιθυμεί να ξανά εισαχθεί.

3.    Νέα δυνατότητα συμπλήρωσης των ορφανών εισόδων ή εξόδων βάσει της ώρας λήξης ή έναρξης αντίστοιχα του ωραρίου. Πιο αναλυτικά, στην φόρμα επιλογών του εργαλείου «Εισαγωγή Δεδομένων ωραρίων» ενσωματώθηκε η παράμετρος «Συμπλήρωση βάση ωραρίου». Με την επιλογή της συγκεκριμένης παραμέτρου και με τα buttons «Ορφανών Εισόδων» και «Ορφανών Εξόδων» ο χρήστης μπορεί να ενημερώσει αυτόματα τις επιλεγμένες εγγραφές με την λήξη ή έναρξη αντίστοιχα του ωραρίου του εργαζόμενου. Βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η αυτόματη συμπλήρωση είναι να έχει πραγματοποιηθεί ανάθεση ωραρίου στον εργαζόμενο.