v17.1.1.0 (08-02-17) - Ενσωμάτωση όλων των αλλαγών για τα Μέλη ΔΣ ΑΕ ή Αγροτικών Συνεταιρισμών σύμφωνα με την εγκύκλιο 4 του ΕΦΚΑ στις 2/2/2017

Σας ενημερώνουμε, ότι υπάρχει ήδη διαθέσιμη η νέα έκδοση (ver. 17.1.1.0.) του προγράμματος Business Μισθοδοσία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η Διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. έχει στείλει επίσημη ενημέρωση, μέσω των προσωπικών μηνυμάτων στο λογαριασμό κάθε χρήστη, στην οποία αναφέρει ότι αναστέλλει προσωρινά την υποβολή της ΑΠΔ για την περίοδο 01/2017 στο διαδικτυακό σύστημα , έως ότου ολοκληρωθούν οι μηχανογραφικές προσαρμογές λόγω της ένταξης νέων ασφαλιστικών κατηγοριών σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4387/16.


ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

1.    Ενσωμάτωση όλων των αλλαγών για τα Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Ανωνύμων Εταιριών ή Αγροτικών Συνεταιρισμών σύμφωνα με την εγκύκλιο 4 του ΕΦΚΑ στις 2/2/2017. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο η οποία αφορά την ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης   (Ε.Φ.Κ.Α.) - κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4387/2016 του άρθρου 38 παρ. 3, στοιχ. γ, δ και ε - Μελών Εταιριών ή Συνεταιρισμών και Μελών Διοικητικού Συμβουλίου Ανωνύμων Εταιριών ή Αγροτικών Συνεταιρισμών, για τις αμοιβές που λαμβάνουν, είτε στα πλαίσια εξαρτημένης εργασίας, είτε με την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ. από 1/1/2017  συνεχίζουν να έχουν εφαρμογή τα ισχύοντα  για τα  πρόσωπα που ως διευθυντές, γενικοί διευθυντές, εντεταλμένοι, διευθύνοντες ή συμπράττοντες σύμβουλοι, διοικητές εταιριών ή συνεταιρισμών παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προς το νομικό πρόσωπο της εταιρείας ή του συνεταιρισμού με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ, εντάσσονται ως νέα κατηγορία ασφαλισμένων – εισφερόντων στον ΕΦΚΑ τα μέλη Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις αμοιβές που λαμβάνουν με την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ., οι οποίες δεν σχετίζονται με σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας.   
Οι ασφαλιστικές εισφορές για την νέα κατηγορία υπαγόμενων προσώπων (αμοιβές Μελών Δ.Σ.)  υπολογίζονται για τους κλάδους κύριας σύνταξης, ασθένειας σε είδος και χρήμα και επικουρική κάλυψη, όχι όμως για τους συνεισπραττόμενους κλάδους του  Ο.Α.Ε.Δ. – Ο.Ε.Κ. – Ο.Ε.Ε. που σχετίζονται με την παροχή εξαρτημένης εργασίας. Οι δε ασφαλιστικές εισφορές κάθε φορά υπολογίζονται επί της όποιας μορφής αμοιβής λαμβάνουν λόγω ιδιότητος. Οι κατηγορίες ασφαλισμένων είναι οι εξής:

Α    Παρέχοντες Εξαρτημένη Εργασία    Διευθυντές, γενικοί διευθυντές, εντεταλμένοι, διευθύνοντες ή συμπράττοντες σύμβουλοι, διοικητές εταιριών ή συνεταιρισμών, οι οποίοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία.
Β    Αμοιβές Μελών Δ.Σ.    Μέλη Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή.
        Μέλη Δ.Σ. Αγροτικών Συνεταιρισμών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή.

Η απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων των μελών Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, που από 01/01/2017 εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., θα περιλαμβάνεται στις αναλυτικές εγγραφές της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) που υποβάλλει ο εργοδότης στο Ο.Π.Σ. τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ..  
Για την κατηγορία των «Διευθυντών, γενικών διευθυντών, εντεταλμένων, διευθυνόντων ή συμπραττόντων  συμβούλων, διοικητών εταιριών ή συνεταιρισμών που συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας» θα ακολουθείται η συνήθης διαδικασία για την απεικόνιση των ασφαλιστικών στοιχείων αναλόγως Κωδικού Δραστηριότητας της επιχείρησης και αντίστοιχου Κωδικού Ειδικότητας που αποδίδουν Κωδικό Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.):101 το οποίο αντιστοιχεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των κλάδων σύνταξης, ασθένειας, επικουρικό και των συνεισπραττόμενων κλάδων Ο.Α.Ε.Δ. – Ο.Ε.Κ. – Ο.Ε.Ε.. Ως γνωστό, τα ποσοστά ασφάλισης που αφορούν τον Κ.Π.Κ. :101 έχουν διαμορφωθεί και ισχύουν ως ακολούθως :

Κ.Π.Κ.    ΕΡΓΟΔΟΤΗ    ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ    ΣΥΝΟΛΟ
101        25,06%           16%                         41,06%

Για την καταχώρηση της νέας κατηγορίας «Μέλη Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις εφάπαξ αμοιβές που λαμβάνουν» θα χρησιμοποιούνται :
Κωδικός Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) «0620» με λεκτική περιγραφή  «Μέλη Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών εφόσον λαμβάνουν αμοιβή» και Κωδικός Ειδικότητας «000401» με λεκτική περιγραφή  «Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και Αγροτικών Συνεταιρισμών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή»
Κωδικό Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.) «071» με λεκτική περιγραφή «Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και Αγροτικών Συνεταιρισμών, εφόσον λαμβάνουν αμοιβή»  και τα παρακάτω ποσοστά ασφαλίστρων:   

ΚΑΔ     ΚΩΔ.ΕΙΔ.    Κ.Π.Κ.    ΕΡΓΟΔΟΤΗ    ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ    ΣΥΝΟΛΟ
0620    000401     071        21,38%           12,72%                    34,10%

Για την κάλυψη των παραπάνω στοιχείων της εγκυκλίου, στην εφαρμογή ενσωματώθηκαν τα εξής:
•    Νέα στοιχεία ασφάλισης: ΚΑΔ, Κωδικό Ειδικότητας και Πακέτο Κάλυψης όπως αναφέρθηκαν παραπάνω
•    Νέο τύπο αποδοχών 94 – «Εφάπαξ αμοιβές».
•    Νέα ομάδα - ταμείου «071 - ΕΦΚΑ - Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και Αγροτικών Συνεταιρισμών» με τα παραπάνω ποσοστά.
•    Εφαρμογή του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών (πλαφόν) για την κατηγορία ασφαλισμένου που παρέχει εξαρτημένη εργασία και ταυτόχρονα αμείβονται ως μέλη ΔΣ και έχουν διαφορετικό ταμείο όπως αναφέρεται στην παρούσα εγκύκλιο.
•    Δυνατότητα επιμερισμού αμοιβών ΔΣ ή Αγροτικών Συνεταιρισμών οι οποίες καταβάλλονται μέσα στον χρόνο και αφορούν προηγούμενο διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός.
Για παράδειγμα Μέλος Δ.Σ. Ανωνύμου Εταιρίας ή Αγροτικού Συνεταιρισμού λαμβάνει αμοιβές / έναντι αμοιβών, με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 20.000 ευρώ και αφορούν χρονική περίοδο 1/1/2017 έως 31/3/2017. Στην Α.Π.Δ. μηνός Απριλίου 2017 θα υπάρξει εγγραφή μόνο για το ποσό που προκύπτει ως γινόμενο του ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών για την μισθολογική περίοδο του τριμήνου, ήτοι 17.582,40 € (5.860,80 € Χ 3 = 17.582,40 €).
Ο επιμερισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στην περίοδο, στο tab Μισθοδοτικά, στο πεδίο Συμφ. Μισθός/Ημερ./ Ωρομ. στο οποίο εμφανίζεται button με το οποίο ανοίγει φόρμα για την εισαγωγή του διαστήματος επιμερισμού.
Στην περίπτωση αμοιβής η οποία καταβάλλεται άπαξ κατ’ έτος, τότε αυτή θα πρέπει να διαιρεθεί δια του 12, ισόποση κατανομή σε έκαστο μήνα του έτους. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο χρήστης θα πρέπει να εισάγει αυτή την ισόποση αμοιβή στο πεδίο «Συμφ. Μισθός/Ημερ./ Ωρομ.» της καρτέλας έτσι ώστε κατά το άνοιγμα των περιόδων να ενημερωθεί το αντίστοιχο πεδίο της περιόδου.
•    Αναφορικά με την ΕΑΠ (Ενιαία Αρχή Πληρωμών) και τη μισθοδοσία δημοσίου τομέα το συγκεκριμένο ταμείο «071 - ΕΦΚΑ - Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. και Αγροτικών Συνεταιρισμών» παραμετροποιήθηκε με Κωδικό φορέα : 4002100 (ΙΚΑ), ΚΑΕ : 82677, Δ24 : 0021 και ΚΑΕ Εργοδότη : 0294.
Επισημαίνεται ότι, η συγκεκριμένη παραμετροποίηση πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα δεδομένα της ήδη υφιστάμενης παραμετροποίησης της ΕΑΠ και της σχετικής υπ’ αριθμ. οικ. 2/84643/ΔΠΓΚ  απόφασης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Οδηγίες ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιήσει ο χρήστης στην περίπτωση που διαθέτει τις συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων:
1.    Εισαγωγή του νέου Κωδικού Δραστηριότητας ( Κ.Α.Δ.) «0620» με λεκτική περιγραφή «Μέλη Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών εφόσον λαμβάνουν αμοιβή» στην καρτέλα εταιρίας, στο tab Ασφαλιστικά.
2.    Διευκρινίζεται ότι, τις συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων θα πρέπει στην εφαρμογή να είναι καταχωρημένοι σε χωριστές καρτέλες ανάλογα με την ιδιότητα τους. Δηλαδή, θα πρέπει να είναι αποθηκευμένη μια καρτέλα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία ως εξαρτημένη εργασία και μια άλλη καρτέλα με όλα τα απαραίτητα στοιχεία (όπως αναφέρονται στην παρούσα εγκύκλιο ΚΑΔ, Κωδ. Ειδικότητας, Πακέτο Κάλυψης και αντικατάσταση Ομάδας Ταμείου με τη νέα) ως μέλη ΔΣ ή Αγροτικών Συνεταιρισμών.
3.    Μετά την ενημέρωση της καρτέλας, θα πρέπει να ενημερωθούν τα αντίστοιχα ασφαλιστικά στοιχεία (ΚΑΔ, Κωδ. Ειδικότητας, Πακέτο Κάλυψης και αντικατάσταση Ομάδας Ταμείου με τη νέα) της καρτέλας περιόδου Ιανουαρίου 2017 της ιδιότητας Μέλους ΔΣ ή Αγροτικών Συνεταιρισμών.

4.    Εισαγωγή διαστήματος επιμερισμού στην περίπτωση που η αμοιβή αφορά προηγούμενο διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Ο επιμερισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στην περίοδο, στο tab Μισθοδοτικά, στο πεδίο Συμφ. Μισθός/Ημερ./ Ωρομ. στο οποίο εμφανίζεται button με το οποίο ανοίγει φόρμα για την εισαγωγή του διαστήματος επιμερισμού.
5.    Εκτέλεση «Μερικού Υπολογισμού Κρατήσεων» μέσα από την καρτέλα της περιόδου για την ορθή ενημέρωση της νέας τροποποιημένης ομάδας ταμείου.

 
Τέλος, για την ορθή ενημέρωση του νέου τύπου αποδοχών 94 – «Εφάπαξ αμοιβές» στην ΑΠΔ, σύμφωνα πάντα με την παρούσα εγκύκλιο, στον ανωτέρω τύπο αποδοχών θα δηλώνονται οι αποδοχές που προκύπτουν ως διαφορά μεταξύ ανωτάτου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών και τακτικών αποδοχών υπαλληλικής σχέσης ως εκ τούτου θα πρέπει να προηγείται ο υπολογισμός της περιόδου της καρτέλας της εξαρτημένης σχέσης από αυτόν της περιόδου της καρτέλας του μέλους ΔΣ.