Προκλήσεις και οφέλη της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων. Ποιοι και πώς συμβάλλουν στην ψηφιακή σας αναβάθμιση

Η συζήτηση για την 4η βιομηχανική επανάσταση μονοπωλεί εδώ και καιρό το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, επικεντρώνοντας την προσοχή όλων στο ποιους τελικά αφορά και τι σημαίνει για αυτούς. Και μας αφορά όλους ανεξαιρέτως, καθώς αλλάζει κάθε μέρα, δραστικά, τις παγκόσμιες ισορροπίες ανάμεσα σε κράτη και επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας μία νέα πραγματικότητα.

Ο συνδυασμός τεχνολογιών (ΑΙ, Cloud Computing, Machine Learning, Data Science, Big Data, Data Analytics), που καθορίζει τη λειτουργία της νέας αυτής πραγματικότητας, εξαναγκάζει τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και κλάδου να επανακαθορίσουν τα όρια των πεδίωνδράσης τους, αναζητώντας την καινοτομία σε κάθε βήμα τους, προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωση και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών ποικίλλει βάσει πολλών παραγόντων, όπως το μέγεθος, η ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης. Φαίνεται ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν σαφές πλεονέκτημα κατά την υιοθέτηση τεχνολογιών, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τις μικρότερες πέρα από τη χρήση κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας ή κοινωνικών δικτύων. Έχει εμπεδοθεί, ωστόσο, στη συνείδηση όλων ότι οι τεχνολογικές ανάγκες των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους έχουν γίνει πολύ πιο σύνθετες και απαιτητικές. Οι νέες ψηφιακές λύσεις επιτρέπουν τη διασύνδεση της αγοράς και ανοίγουν εντελώς νέους δρόμους ανάπτυξης σε κάθε εταιρία σε κάθε κλάδο.

Επιπρόσθετα, η ανάδειξη της Ελλάδας ως ενός κεντρικού Data Center Hub με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, στο πλαίσιο της τεράστιας επένδυσης της Microsoft για τη δημιουργία ενός τοπικού Azure Data Center στην Ελλάδα καθώς και σειρά άλλων ενεργειών από μεγάλους και μικρότερους παίκτες, όχι μόνο της εγχώριας, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς Data Center, δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορες τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Και αυτό γιατί τόσο το πλήθος, αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών Cloud έχουν ενισχυθεί σημαντικά και μάλιστα με πιο προσιτό κόστος από ποτέ. Άλλωστε, η πανδημία Covid-19 αποτέλεσε τον πιο ισχυρό επιταχυντή του ψηφιακού μετασχηματισμού και είναι πολλαπλά τα παραδείγματα στην Ελληνική αγορά επιχειρήσεων που μέσα από την ανάγκη για τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στο περιβάλλον την πανδημίας είδαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες Cloud και το έπραξαν με επιτυχία.

Κάνοντας, μάλιστα, τον απολογισμό των τελευταίων ετών καταλήγουμε σε ένα κρίσιμο συμπέρασμα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να οδηγήσει στη βελτιστοποίηση επιχειρηματικών διαδικασιών, για παράδειγμα μηχανογραφικών ή παραγωγής, να αποφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, διασφαλίζοντας ότι χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών μέσω ενός αξιόπιστου συνεργάτη. Για την ακρίβεια, χωρίς τις ψηφιακές τεχνολογίες που επέτρεψαν τη δυνατότητα της τηλεργασίας και των συναλλαγών εξ΄αποστάσεως, οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στην απασχόληση και στην επιβίωση των επιχειρήσεων θα ήταν πολλαπλάσιες.

Το Cloud Computing, το οποίο στήριξε την παγκόσμια οικονομία και την εκτόξευση της τηλεργασίας κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, θα συνεχίσει να αποτελεί τα επόμενα χρόνια έναν ουσιώδη παράγοντα για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που αναζητούν δυνατότητες επεκτασιμότητας, εξασφαλισμένη επιχειρησιακή συνέχεια και αποδοτικότητα στα κόστη λειτουργίας.

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο τομέα των Cloud υπηρεσιών και του Storage (SaaS, PaaS) έρχονται να δώσουν λύσεις σε κάθε σύνθετο πρόβλημα και περίπλοκη απαίτηση κάνοντας ταυτόχρονα προσιτή και ομαλή την εισαγωγή των μικρών επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή.

Ως όμιλος Epsilon Net, μέσα από τις επενδυτικές και στρατηγικές συνεργασίες και εξαγορές, στις οποίες έχουμε προχωρήσει τον τελευταίο χρόνο με τις θυγατρικές μας εταιρίες, Data Communication και Epsilon SingularLogic, εταιρία που προέκυψε μέσα από την εξαγορά της SingularLogic από την Epsilon Net σε πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας με την Space Hellas, έχουμε εισέλθει σε μία νέα εποχή. Αποτελούμε τον πιο ολοκληρωμένο πάροχο λύσεων πληροφορικής στον ιδιωτικό τομέα με ισχυρό αποτύπωμα για τις επιχειρήσεις, τα λογιστικά γραφεία και τις κάθετες αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Epsilon SingularLogic, ηγείται στο χώρο της πληροφορικής σε συστήματα ERP, CRM, RETAIL WMS, MOBILE, MIS , πλήρως ενοποιημένα με τις λύσεις του ομίλου Epsilon Net, όπως λύσεις πιστοποιημένου Παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης και myDATA, που καθημερινά υποστηρίζουν τις ανάγκες της μεγαλύτερης εγκατεστημένης βάσης στην Ελλάδα με πάνω από 40.000 επιχειρήσεις. Με μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που βασίζεται σε κορυφαίες και καινοτόμες λύσεις σχεδιασμού, ανάπτυξης και υλοποίησης συστημάτων πληροφορικής, υψηλά καταρτισμένα στελέχη, άρτιο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών και υψηλή τεχνογνωσία, καθώς και ένα πιστοποιημένο και ισχυρό δίκτυο 400 και πλέον συνεργατών, υλοποιεί και εξυπηρετεί ολοκληρωμένα τις ανάγκες του οικοσυστήματος των πελατών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Εφημερίδα των Συντακτών | Αφιέρωμα: Ηλεκτρονικά βιβλία: Ψηφιακή μετάβαση για την "λειτουργική καρδιά" των επιχειρήσεων

Δείτε επίσης

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Η παράταση και οι αλλαγές που φέρνει το Υπουργείο - 5 SOS, 3 βήματα και 2 εργαλεία για την διασφάλιση του εργοδότη!

Ξεκίνησε επίσημα, αλλά πιλοτικά την 1η Ιανουαρίου 2024 η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και στις βιομηχανίες.

Διαβάστε περισσότερα

PYLON Hybrid: O Gamechanger των μεγάλων επιχειρήσεων!

Industry | Μάρτιος 2024

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Βιομηχανίες & Λιανεμπόριο τρέχουν να προλάβουν εν μέσω άγχους, αποριών και γκρίνιας!

Βασίλης Πρασσάς | zougla.gr | Φεβρουάριος 2024

Διαβάστε περισσότερα