Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Βιομηχανίες & Λιανεμπόριο τρέχουν να προλάβουν εν μέσω άγχους, αποριών και γκρίνιας!

Βασίλης Πρασσάς | zougla.gr | Φεβρουάριος 2024

Για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά, αλλά και για τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι εργοδότες τοποθετήθηκε ο Βασίλης Πρασσάς, διακεκριμένος σύμβουλος εργασιακών θεμάτων και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας πληροφορικής Epsilon HR, του ομίλου εταιρειών Epsilon Net, με τα συστήματα της οποίας μισθοδοτούνται σήμερα ίσως και περισσότεροι από 2.000.000 εργαζόμενοι.

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι κάτι το οποίο περιμέναμε να έρθει και σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο. Άλλωστε εφαρμόζεται ήδη σε super market, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Η βιομηχανία θα έλεγα ότι είναι περισσότερο προετοιμασμένη παρότι ο επίσημος φορέας των εργοδοτών εκφράζει ανοιχτά πλέον τους προβληματισμούς του για την ορθή εφαρμογή του μέτρου. Βέβαια την έννοια της ψηφιακής κάρτας και της ωρομέτρησης την εφαρμόζουν ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Ο κλάδος του λιανεμπορίου θέλει ενημέρωση καθώς το επίπεδο προετοιμασίας τους σήμερα είναι >20% και εδώ το ζήτημα είναι ότι ο τελικός εργοδότης, μικρός ή μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν έχει την ανάλογη εμπειρία να ενημερώσει σωστά τον τελικό αποδέκτη (και χειριστή) της ψηφιακής κάρτας, δηλαδή τον εργαζόμενο.



Το Υπουργείο μιλάει για πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας. Ναι είναι ξεκάθαρο ότι με την ψηφιακή κάρτα θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους εργοδότες να συντηρούν την υποδηλωμένη εργασία. Διότι αν π.χ. κάποιος εργάζεται περισσότερες ώρες από ότι δηλώνεται, πλέον με την ψηφιακή κάρτα θα υπάρχει πλήρης καταγραφή και απόδειξη της πραγματικής εργασίας. Κι αν κάποιος επιλέξει να μη χτυπήσουν οι εργαζόμενοι του την κάρτα, τότε εκεί το πρόστιμο φτάνει το ποσό των 10.500€ ανά εργαζόμενο. Πεποίθησή μου είναι ότι ο «καλός» εργοδότης δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Ο εργαζόμενος σίγουρα έχει πολύ μεγαλύτερη προστασία.

Το μέτρο βέβαια χρήζει και βελτιώσεων. Θα πρέπει σίγουρα να προβλεφθεί ένα διάστημα ανοχής (π.χ. 10-15 λεπτών) κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων από την επιχείρηση, ούτως ώστε αυτός ο χρόνος που δεν είναι πραγματικός χρόνος απασχόλησης, να μην καταγράφεται όπως γίνεται σήμερα. Πρέπει ίσως να μειωθούν και τα πρόστιμα διότι σήμερα το πρόστιμο της υποδηλωμένης εργασίας είναι ίσο ή και μεγαλύτερο από αυτό της ανασφάλιστης εργασίας που σίγουρα αποτελεί βαρύτερη παράβαση. Οι τελευταίες αλλαγές που ήρθαν με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, όπου φέρνει και τη δυνατότητα απολογιστικής δήλωσης του ωραρίου εργασίας αρκεί να υπάρχει η σήμανση της κάρτας, εξαλείφουν και αρκετή από την γραφειοκρατία, που προϋπήρχε στα λογιστήρια των επιχειρήσεων τα οποία αδυνατούσαν να διαχειριστούν όλο αυτό τον όγκο των αλλαγών και των προδηλώσεων των ωραρίων και των υπερωριών.

Όσον αφορά τον τρόπο αλλά και τα εργαλεία με τα οποία θα εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα, η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Ο κάθε εργαζόμενος μέσω μιας ψηφιακής κάρτας ή ενός προσωπικού κωδικού (qr code) θα καταγράφει την παρουσία του σε ένα διαθέσιμο – από τον εργοδότη – ρολόι προσωπικού ή tablet ή ακόμη κι ένα smartphone. Στη συνέχεια όλα αυτά τα «χτυπήματα» θα πρέπει να αποστέλλονται στο ΠΣ Εργάνη μέσω μιας εφαρμογής που πρέπει να έχει ο εργοδότης. Η καινοτομία της Epsilon Net και στον τομέα αυτό έγκειται στο γεγονός ότι παρέχει μια έξυπνη εφαρμογή που λέγεται Smart Ergani η οποία όχι μόνο καταγράφει όλα τα δεδομένα της ψηφιακής κάρτας τα οποία αποστέλλει στην Εργάνη αλλά επικοινωνεί αυτόματα με την εφαρμογή μισθοδοσίας του εσωτερικού λογιστηρίου ή του εξωτερικού λογιστή και αντιστοιχεί τα δεδομένα της κάρτας με τα δηλωμένα ψηφιακά ωράρια προτείνοντας αυτόματα όλες τις απαραίτητες απολογιστικές δηλώσεις του εργοδότη για αποφυγή παραβάσεων. Επιπλέον παρέχει 100% ασφάλεια στην αποφυγή λαθών για κάθε επιχείρηση με το alert system ένα ολοκληρωμένο σύστημα προειδοποιητικών μηνυμάτων (π.χ. υπάρχει μήνυμα σε εργοδότη και εργαζόμενο αν κάποιος ξεχάσει να χτυπήσει την κάρτα). Τυχόν αυτόνομες λύσεις (που δε συνδέονται με τη μισθοδοσία του λογιστή ή του εσωτερικού λογιστηρίου) για την καταγραφή της ψηφιακής κάρτας καλύπτουν σίγουρα την βασική ανάγκη αλλά δεν παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια στον εργοδότη όπως π.χ. στο μείζον θέμα της ορθής αντιστοίχισης των δηλωμένων (από τον λογιστή) ωραρίων και υπερωριών με τα πραγματικά χτυπήματα της κάρτας.

Χρειάζεται να σημειωθεί ωστόσο ότι η προσαρμογή στο μέτρο θέλει τουλάχιστον μια δίμηνη προετοιμασία πριν αρχίσει και η υποχρεωτική (με κυρώσεις) εφαρμογή που έχει οριστεί για την 1η Απριλίου για τις Βιομηχανίες και τις 2 Μαΐου για το λιανεμπόριο. Και στο σκέλος αυτό, θα πρέπει να υπάρξει και ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας καθώς δε θα πρέπει όλο αυτό το σκέλος της ενημέρωσης για τις αλλαγές σε εργατικές αλλά και φορολογικές διατάξεις να πέφτει στην πλάτη των λογιστών και φοροτεχνικών. Δεν αποκλείεται, τέλος, να δοθεί και άλλη μια μικρή ίσως και μηνιαία παράταση.



Δείτε επίσης

Δέσμευσή μας, ένα εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών, χωρίς διακρίσεις

Δέσμευσή μας, ένα εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών, χωρίς διακρίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Η παράταση και οι αλλαγές που φέρνει το Υπουργείο - 5 SOS, 3 βήματα και 2 εργαλεία για την διασφάλιση του εργοδότη!

Ξεκίνησε επίσημα, αλλά πιλοτικά την 1η Ιανουαρίου 2024 η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και στις βιομηχανίες.

Διαβάστε περισσότερα

PYLON Hybrid: O Gamechanger των μεγάλων επιχειρήσεων!

Industry | Μάρτιος 2024

Διαβάστε περισσότερα